Google\’s Chromebook laptop wint aan populairiteit in Nederland


Google\’s Chromebook laptop wint aan populairiteit in Nederland

Er is bijna iedere week wel nieuws over de Chromebook. In de USA is om en nabij 20% van de laptops Chromebooks. In Europa is dat op dit moment circa 1 procent. Maar de Chromebook wordt steeds gewilder in Nederland en Belgie. Steeds vaker staat de Chromebook bovenaan de verlanglijstjes van de meest gewenste laptops. Vanwaar de groei in populariteit deze notebook?

Google toepassingen

Op een Chromebook vind je vrijwel alle software die men op een pc ook vindt. Je kunt er mee word processen, spreadsheets verwerken of slide-shows creeeren. Google heeft voor elk doel zijn eigen app ontwikkeld: Documents (als vervanging voor MS Word), Spreadsheets (als vervanging voor MS Excel) en Presentations (als vervanging voor MS Powerpoint). Daarnaast is het mogelijk om webapplicaties te starten, zoals Youtube, Gmail,Google Calendar en Google Maps.

Bedenk wel: Met enige uitzonderingen, is het alleen mogelijk webapplicaties via de ingebouwde webbrowser Google Chrome te draaien op de Chromebook. De toepassingen staan in \’the cloud\’, terwijl de opslag gebeurt op de interne SSD – en uiteraard ook online. Wie een Chromebook koopt, ontvangt 100 GB aan opslagruimte bij Google. In de online opslag kan men gegevens bewaren en deze delen met vrienden.

Behalve Google\’s toepassingen, stijgt ook het aantal web-based apps van andere leveranciers. Je hebt ruime keuze uit de programma\’s in Google\’s online Web Store. Traditionele programma\’s bekend van de PC kennen bijna allemaal heden ten dage een online variant. Muziek beluisteren kan via bijvoorbeeld Spotify – alles online.

Op een Chromebook is zo vrijwel alle software beschikbaar die ook op een normale computer te verkrijgen is. Google biedt zelfs functionaliteit waarmee je ook offline kan werken.

Chromebooks vergelijken – waar let je op?

Bij een Chromebook is het beoordelen niet heel anders dan bij een andere laptop. Er bestaan verschillen tussen de diverse Chromebooks van de diverse fabrikanten. De voorkeur zal afhangen van wat je zelf belangrijk vindt. Er is een aantal factoren die de keuze bepalen. Belangrijke factoren zijn: prijs, prestaties, beeldscherm, opslagruimte en aansluitingen en accuduur.

De kosten spelen zonder meer mee in de keuze voor een Chromebook. Belangrijke prestatie bepalende eigenschappen zijn o.a. het type processor, aanwezige interne geheugen en maximale interne geheugen. Vergeet niet te letten op de prestaties van de accu. Factoren die kenmerkend zijn voor het uiterlijk van de laptop, zijn o.a. beeldschermtype, beeldschermgrootte, beeldschermresolutie en videokaart. Stel tot slot de omvang vast m.b.t. online opslag (Google Drive) en lokale opslag (harddisk). Kijk ook naar het aantal aansluitingen, zoals USB aansluitingen. Geluid en warmteontwikkeling kunnen ook bepalend zijn voor een keuze.

Iedereen een Chromebook

Laptop voor iedereen? De Chromebook wordt wel eens de ultrabook voor iedereen bestempeld. Maar waaromeen Chromebook kopen? De geinteresseerde is op zoek naar een laptop waar hij lange tijd gebruik van kan maken. Een belangrijke pluspunt is dat de Chromebook zo toegankelijk is. En omdat deze zo goedkoop is – veel betaalbaarder dan de gemiddelde laptop. Veelal kost een Chromebook nog geen 300 euro. De Chromebook is ideaal voor de mobiele gebruiker omdat hij het lang vol houdt op een enkele accu. Er is ook bijna niet sprake van warmteontwikkeling, een extra pluspunt voor de laptop. De Chromebook weegt ook niet veel, waardoor deze eenvoudig is mee te nemen. Bovendien is alles heel gemakkelijk; er is geen leercurve, alles is intuitief duidelijk. Het gebruiksgemak is hoog, omdat de Chromebook snel opstart. De snelheid is mede dankzij de aanwezigheid van flashgeheugen in plaats van een traditionele hdd. Je hebt als gebruiker weinig omkijken naar vervelende klusjes, als updates, virusscanning en het maken van updates, omdat dit alles automatisch gebeurt. De veiligheid van de Chromebook is een belangrijk pluspunt.

Concluderend: de populariteit van deze goedkope laptop zal de aanstaande tijd ook in Europa toenemen. Een laptop om in de gaten te houden.